• Какво означава жестът “Намасте”?

  Какво означава жестът “Намасте”?

  Ако сте забелязали, всички йога практики започват и завършват с този жест. Събираме длани пред гърдите и казваме “Намасте”.

  На санскрит “намас” означава поклон – “Аз се покланям на теб”, почтително приветствие, като самата дума идва от корена “нам”, означаващ поклонение, смирена покорност и пребиваване в мълчание. “Те” означава “на теб” и така “намасте” означава “покланям ти се”.

  В по-широк смисъл “Намасте” означава “Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб”. Жестът представлява вярването, че има божествена искра във всеки един от нас, която се намира в сърцето и символизира Единната Същност, Миросъзданието.

  “Намасте” е жест на дружелюбност и доброта, на благодарност и признание. Един жест на равновесие, почитайки душата, която стои пред нас.

  Свързан е и с култивирането на баланса. Лявата половина на тялото отговаря за женската енергия, а дясната за мъжката енергия. Когато долепяме двете длани обединяваме противоположностите в себе си. Ръцете са пред сърцето – балансираме енергийно горната и долната половина на тялото. Във Вселената всичко е по двойки противоположности, затова обединяваме всички двойки противоположности в нашия живот. С ръцете докосваме и средата на гърдите – Анахата чакра – точката на баланса в себе си.

  Вгледайте се в тази форма на признание и ще откриете колко изящество, красота, изисканост и нежност струят от нея.

  Учителят в часа по йога прави “Намасте” като символ на благодарност и уважение към своите ученици и към своите учители и приканва практикуващите да се свържат със своята същност като прозрат истината, че всички ние сме едно цяло, когато живеем със сърцата си.

   

   

  Share

  Коментари

  коментари