• Време за преход. Аюрведа съвети.

  Време за преход. Аюрведа съвети.

  Сезоните се сменят, лятото си отива и забелязваме първите есенни листа…Есенното равноденствие настъпи на 21 септември и природата започна да се подготвя за своята зимна почивка и ни учи да правим същото. Забавяме ход след бурното лятно темпо, прекарваме повече време у дома, складираме, подреждаме. Неусетно настроението на природата ни завладява и  в хармония с нея имаме усещане за свиване, прибиране навътре. Време е да се обърнем навътре към собствения си свят. Това е йога. Хармония на тяло, ум и дух. Есента е подходящото време да преоткрием йога и да я превърнем в ритуал на пътуване към себе си и час само за нас – за нашето здраве и спокойствие. Време е и в унисон с дърветата, които се освобождават от листата си и земята ги трансформира и ние да се освободим от нещата, които вече не са ни от полза и ни пречат. Внимателно преценете кои връзки, убеждения и дейности, негативни модели на поведение не са ви от полза и оставете място за нови възможности, хора, начин на съществуване и растеж.

  Сега е  нужно да запазим силна имунната си система за наближаващия студен и трескав празничен сезон.

  Поддържането на доброто здраве и през четирите сезона изисква от нас да живеем в хармония с  естествените им цикли , адаптирайки се към промените в заобикалящата ни среда посредством храната, която консумираме, упражненията (асаните), които правим, дрехите, които носим и др. Това можем да направим с помощта на Аюрведа.

  Тя е задълбочена наука, холистична система за лечение в хармония с природните закони. Поддържането на добро здраве и лечението в нея се осъществяват само с естествени средства. Като наука за самолечението, наред с режима за хранене, начина на живот, физическите упражнения (асаните), почивката и релаксацията, медитацията, дихателните упражнения и лечебните билки, аюрведа включва и програми за очистване, възстановяване и лекуване на тялото, ума и духа. Йога и Аюрведа са се развивали съвместно, допълват се  и винаги са били прилагани заедно. И двете разглеждат човека като цялост, която се състои не само от тяло, но и от ум и душа. Грижат се и за всичките ни потребности – от физическото здраве и благополучието до разгръщането на нашето висше съзнание. Аюрведа ни учи, че всеки от нас притежава строеж (конституция), който е неговата уникална психо-физиологична структура. Тази конституция се създава в момента на зачеването ни  с помощта на петте елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя. Петте елемента се комбинират в трите фундаментални енергии или доши- вата(етер и въздух), пита(огън и вода) и капха(вода и земя).Всеки се ражда с уникален енергиен модел (конституция)- комбинация от физически, ментални и емоционални характеристики.

  От гледна точка на Аюрведа  и сезоните се разделят на отделни цикли, съответстващи на вата, пита и капха.

  Есента се характеризира с елемента вятър (Вата). Времето е неустойчиво, хладно, сухо, ветровито. Това е времето на Вата доша-променлива, хаотична, суха, студена. Може да я умиротворим и балансираме чрез дейности, храни и йога практики, които са с противоположни качества – редовност, умереност, топлина, спокойствие.

  • Ако можем е най-добре да ставаме рано, около 5- 5,30 часа, когато въздухът е спокоен и птиците още не са се събудили. Това време на деня е изпълнено с особена тишина и спокойствие. Това е и най-подходящото време за медитативни практики.
  • Още при събуждането да се научим освен да измиваме зъбите си, да почистваме езика  от отложените през нощта върху него токсини със специална чистачка за език или със сребърна лъжица
  • След като езика е почистен, следващата стъпка е пиенето на гореща вода, която може да е чиста или с лимон, за да продължим с изхвърлянето на токсините от храносмилателния тракт.
  • Сред най-подходящите за есента йога асани са Лотос, асани с навеждане напред, извиване назад, Ваджрасана (сядане на пети), асани с усукване на гръбначния стълб, Ущрасана (камила), Бхуджангасана (кобра), Гомукхасана (крава), Марджариасана(котка).  Умерено изпълнение на Ширшасана (стойка на глава) и Сарвангасана (свещ). По възможност изпълняваме дванадесет повторения на Слънчевия поздрав.  Заниманията с йога завършваме с Шавасана, позата за релаксация.
  • Добре е след изпълнението на асаните да правим Пранаяма – Алтернативно дишане. След това да медитираме десет- петнадесет минути.
  • Може да разтриваме тялото сутрин с около 150 г топло сусамово масло – от главата до пръстите на краката. То има затоплящ ефект, ще засили лимфната циркулация (а тя отвежда токсините), ще балансира емоциите, ума и ще помогне да балансираме вата. След това си вземаме топъл душ.
  • Закусваме с добре сварена зърнена каша, добре овкусена и подсладена.
  • Подходящи есенни цветове за успокояване на вата са червено, жълто или оранжево. Бялото също е добър избор.
  • Пийте билков чай, например от равни количества кимион, кориандър или чай от джинджифил, канела, карамфил.
  • Съхранявайте топлината. Обличайте се с подходящи топли дрехи като не забравяйте да запазите врата, ушите и главата топли.
  • Гответе с гхи – пречистено масло, което се смята за най-здравословното от всички масла. Подобрява функцията на черния дроб без да утежнява нивата на холестерола.
  • Есенно време чаша топло мляко преди лягане ще ни осигури здрав, дълбок сън. Може да добавим щипка кардамом и съвсем малко индийско орехче.
  • Важни и полезни за вата са балансиращите билки като Ашваганда- успокоява нервната система, подмладява мускулите и костния мозък, укрепва имунната система.Също брахми и тулси (свещен босилек).
  • Опитайте да си легнете към десет вечерта.

  За да запазим баланса и хармонията през този сезон е добре да отделяме повече време в грижа за себе си. През деня се попитайте: Как мога да работя по-интелигентно, а не по-упорито? Кои задачи мога да възложа на друг? За какво да потърся чужда помощ? Поглезете се със спокойни разходки, подарете си отпускаща вана с аромат на етерични масла от сандалово дърво, ветивер, нероли и здравец. Почетете хубава книга, запалете си свещи. И…отделете време за йога. Тялото и душата ще ви бъдат благодарни…

  Добре дошла есен!

                                                                                                         Лили Генчева
  (използвани са материали от книгата” Аюрведа-ръководство за домашно лечение”д-р Васанд Лад)

  Практикувайте сутрин йога с Лили Генчева!

  График на всички активни йога практики ТУК

   

  Share

  Коментари

  коментари