• Ползите за децата от Спортните танци

  Ползите за децата от Спортните танци

  Чудите се защо би било хубаво децата ви да взимат уроци по спортни танци? Направихме списък с ползите (физически и психологически), който може да отговори на въпросите Ви.

  Като начало е необходимо да се направи разграничение между натуралното танцуване и посещаването на клас по танци. Идеалното време за започване на изучаване на различни танцови стилове в по-сложен и дълбок аспект е от 7-8 годишна възраст. Когато детето може да чете и пише е много по – подготвено да разбере информацията от треньорите.

  Психологически ползи

  Танцуването помага на децата за тяхната концентрация, подобрява способностите им да учат и засилва техните когнитивни способности.  Тренировките по спортни танци изискват дисциплина и отдаденост, които ще спомогнат за изграждането на силен характер у детето.

  1. Самоувереност

  Когато детето е наясно, че иска да посвети част от времето си на танцуването, то трябва да бъде амбициозно. Танцуването се състои от безбой цели, които могат или не могат да бъдат осъществени бързо. Това помага на децата да се научат да преодоляват трудностите и загубите и в същото време да изпитат удоволствието от постигане на целите, което изгражда характера им.

  Едно дете с високо самочувствие и позитивна концепция за същността си ще може да преодолее страха от чуждото мнение и ще има силата да се бори/постигне мечтата си.

  Докато учат нови стъпки и хореографии ще се чувстват по- сигурни и ще имат възможност да демонстрират, че могат да се справят с всякакви ситуации. Ето защо е важно да им помогнем да растат, като укрепват своите качества и им позволяваме да вземат малки решения.

  1. Креативност и изразяване

  Танцът е форма на артистична комуникация и изразяване на емоции, мисли, чувства, картини и различни настроения. Също така е средство за забавление и източник на удоволствие от движението на тялото в определен ритъм.

  Поради тези причини танцуването е изключително полезно занимание за децата. То задоволява техните нужди от себеизразяване и креативност, чрез познанието за собственото им тяло. Позволява им да открият необятния капацитет на движението на тялото, който притежават, в зависимост от нивото им на изпълнение, като по този начин насочват своя творчески потенциал.

  1. Работна етика и дисциплина

  Танцът предлага множество ползи, но важен аспект, на който трябва да обърнем специално внимание, са ценностите и компетенциите, които се придобиват. Ние живеем в свят, пълен с правила, които трябва да спазваме, и тези правила трябва да се научат от ранна възраст. Виждал съм тийнейджъри, които пожертваха излизанията с приятели в полза часовете, прекарани в залата по танци. Говорим за хора, които са особено отговорни към техните задачи.

  1. Социални способности.

  Танцуването е страхотно занимание, което насърчава социалното развитие на децата. Те общуват с други деца на тяхната възраст, създават връзки помежду си, които са изключително необходими в живота и на възрастните. Също така се учат да работят в екип и да създават връзка с останалите. От моя личен опит, мога да споделя, че срещнах най-близките си приятели в залата за танци. Преживявате едни и същи неща, вървите по една пътека и споделяте сходен опит.

  1. Спортните танци помагат на децата със специални потребности

  Децата се успокояват в голяма степен след клас по спортни танци и са по-малко агресивни. Чрез груповото танцуване децата успяват да видят как хората се адаптират един към друг. Това е ценен способ за спомагане на изграждането на социални връзки.

   

  Физически ползи

  Обикновено децата нямат чувство за ритъм, баланс и не са особено наясно с техните тела, но е много важно да се разпознаят тези деца, които реагират като „гъба”, попивайки бързо всякаква информация. Поради тази причина спортните танци могат да им помогнат да развият физически възможности, които ще допринесат и за тяхното здраве.

  Един от най- важните фактори в подготовката на младите танцьори, в който и да е стил, е качествената храна. Можем спокойно да кажем, че добрата кариера се ражда на масата за хранене. Тук избираме какво и колко да ядем и пием. Храненето трябва да бъде съобразено с типа, продължителността и интензитета на тренировката. Също така танцуването подобравя визическата форма също както всеки друг спорт.

   

  Без значение кой сте и на колко години сте, спортните танци могат да променят живота Ви в положителна насока. Опитайте! А ако сте родител, окуражете детето си да следва това занимание с оглед на това, че то ще му донесе много ползи и удовлетворение.

   

  Източник: dancesportlife.com Catalin Matei

  Share

  Коментари

  коментари