• НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ „ОГЛЕДАЛО“ В ПОМОЩ НА ДЕЦАТА

  НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ „ОГЛЕДАЛО“ В ПОМОЩ НА ДЕЦАТА

  От месец февруари 2018 г. предстои да открием часове за Рехабилитация и профилактика на гръбначните изкривявания, които са все по-често срещани при децата и предизвикват множество затруднения, ако не бъдат коригирани навреме.
  За да бъде ефективна помощта, сме осигурили квалифицирани рехабилитатори с богат опит в областта, които ще се погрижат за изготвянето на цялостна профилактична програма за всяко дете.
  – Добре е да знаете, че гръбначният стълб е сложна еластична колона, осигуряваща връзка между множество кости. Състои се от 33 прешлена и е най-важният компонент от опорно-двигателния апарат.
  За съжаление в тази сложна структура възникват проблеми и деформации, поради заседналия начин на живот (90% процента от времето си модерният човек прекарва седнал).

  Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза /всяко със своите специфики/, но е важно да се знае, че гръбначните изкривявания в повечето случаи са лечими. Често лечението се състои в кинезитерапевтични упражнения, масажи, спортове и не на последно място коригиране на стойката в изправено положение и седеж.

  Профилактика

  Резултатите от профилактичните прегледи показват, че гръбначните изкривявания са сред водещите заболявания, регистрирани от личните лекари. Най-уязвими са децата от начална училищна възраст и учениците в етапа на ранния пубертет (7-14 г). Костите на децата съдържат повече органични вещества, по-малко калциеви и фосфорни соли, снабдени са много по-изобилно с кръвоносни съдове, отколкото възрастните хора. Поради това те са по-гъвкави и по-малко чупливи, но по-лесно се поддават на продължителни механични въздействия, които довеждат до деформирането им.
  Гръбначните изкривявания се отразяват лошо върху функцията на вътрешните органи. Деформираният гръден кош води до скъсяване на гръдната и коремната кухина.

  Неблагоприятни фактори от външната среда:

  – неправилно седене на чина или стола;
  – носенето на ученическите чанти винаги в едната ръка или на едното рамо;
  – носене на прекалено тежка раница;
  – отпускане на единия крак при стоеж;
  – навика да се спи на една и съща страна върху меко легло и др.;

  За какво да бъдем внимателни:

  Податливи на гръбначни изкривявания са по-често деца с недостатъчно добро физическо развитие, със слаб тонус на мускулите, след прекарани инфекциозни заболявания и със зрителни смущения.
  Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, провеждани в домашна обстановка, в детските и учебните заведения или в специализирани кабинети и салони за рехабилитация, където винаги са под контрола на специалисти (кинезитерапевти, рехабилитатори).

  Ползи от работата с кинезитерапевт и рехабилитатор:

  • изготвят се кинезитерапевтични упражнения;
  • лечебна гимнастика;
  • изправителни техники;
  • упражнения за засилване на слабата гръбна и коремна мускулатура;
  • упражнения с уреди;
  • дихателни практики.

   

  >>>График на активните класове
  >>>Записване тук

   

  Share

  Коментари

  коментари