СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ (контемпорари)

Съвременен танц (още: контемпорари) е понятие в танцовото изкуство, с което се означава съчетанието от различни стилове и техники, които се използват в танцови класове, уъркшопове, хореографии и танцови спектакли. Съвременният танц се развива в началото на 20 век и възниква като реакция срещу нормите и философията на класическия балет. Явява се естествено продължение на класическия танц, но представени под една нова, различна форма, която олицетворява свободата на движението, духа и тялото.

Съвременният танц се характеризира с изключителната гъвкавост, която притежават изпълнителите във всяко едно отношение. Те могат да се изпълняват под звученето на различни музикални стилове, както и да се обединяват с други танцови форми, така че да се създадат нови движения.

Пионерите в съвременния танц, Айседора Дънкан и Марта Греъм, са се опитвали да уловят лекотата на движенията, които следват естествената линия на човешкото тяло и неговата енергия. По този начин се създава един нов език на движението, който разкрива една необикновена страст и спонтанност.

Какво представляват класовете? Динамичен клас за цялостна кондиция на тялото, физическа издръжливост, добро настроение и наслада от изразяването на себе си, чрез движения.

Насоченост към:
– изследване на тялото и функционирането му в танца;
– запознаване с различни танцови техники и движения;
– заучаване на танцови комбинации и хореографии;
– релаксация.

Share

Коментари

коментари